Fart och frihet, det är de två orden som bäst beskriver känslan av att stå på en longboard. Longboards ger den spänning och träning som krävs för att denna sport och hobby ska bli till en livsstil.
Lite longboard historik – en resa i tiden
Longboards kom till Sverige från USA för cirka tio år sedan. I USA har den funnits betydligt längre där den härstammar från surfingkulturen. När surfingsäsongen tog slut och abstinensen efter att fånga den perfekta vågen blev för stor satte några uppfinningsrika killar ett par hjul på surfingbrädan och vips så var longboarden uppfunnen. Det som skiljer denna typ av bräda från att en skateboard är hjulen. Hjulen är mjuka och lämpar sig väl för att åka nedför backar på ett bekvämt sätt. Storleken är som “long” säger oftast längre än en skateboard men den behöver faktiskt inte vara det. Det finns inga krav på hur lång eller kort longboards bör vara utan det är individuellt vad brädan ska användas till eller vad som känns bäst för åkaren.
Longboard som sport
Introduktionen av longboards i Sverige och Europa gick fort och fick snabbt många utövare. Det skapades tävlingar och idag finns det flera olika grenar som det går att tävla i med sina longboards. För de som gillar fartens tjusning kan man tävla i hastighet. Då är det utförsåkning nerför branta backar som gäller och detta är den gren som har flest utövare. De tävlande reser jorden runt för att se världen susa förbi uppe på sina longboards. Ett annat populärt tävlingsmoment är “tricks”. För att utöva tricks är det viktigt att truckarna som sitter under brädan är rörligare än vid nedförsåkningen. Brädorna som används vid tricks är generellt sett kortare än utförsåkningsbrädan eftersom de blir lättare att styra.
Ta hand om dig och din bräda
Merparten av alla longboards ute på marknaden är gjorda av träfanér och de flesta av kanadensisk lönn. De kan vara känsliga mot regn så försök att undvika väta i största möjliga mån. När säsongen är över lämna den inte utomhus. Hjulen kan behöva olja emellanåt och själva brädan kan må bra av en trälacksbehandling. Lacken har den funktionen att förutom att göra brädan snyggare så hindrar det även vatten från att tränga in i träet. Var rädd om dig själv och skydda kroppen om olyckan skulle vara framme. Det finns skydd för både knän, armbågar och vrister. Ett handledsskydd räddar många från brutna handleder. Händerna är ju den kroppsdel som används att ta emot sig med vid eventuella fall. Absolut viktigast är dock att skydda huvudet med en hjälm.